Διάρκεια Έκθεσης: 3 – 23 Σεπτεμβρίου 2019
Νέα ημερομηνία: 22 Ιανουαρίου – 23 Φεβρουαρίου 2020

Μέρος: Bernaerts Gallery

Η NMSWP έκθεση συνεχίζει το ταξίδι της στην Bernaerts Gallery στην Αμβέρσα, μετά από την τελευταία παρουσίαση της στον ίδιο χώρο (3 Σεπτεμβρίου – 23 Σεπτεμβρίου 2019), που ακολούθησε την πρώτη επιτυχημένη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα (3 Απριλίου – 19 Μαΐου 2019, παράταση έως 26 Μαΐου).

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εικαστική προσέγγιση του Στέφανου Ροκού στο μουσικό άλμπουμ των Nick Cave & The Bad Seeds, με τίτλο «No More Shall We Part”, το οποίο αποτελεί την κατάθεση της προσωπικής του πρότασης για τη διαλεκτική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μορφές τέχνης –τη ζωγραφική και την τραγουδοποιία– οι οποίες ανέκαθεν συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα της καλλιτεχνικής του έκφρασης και δημιουργίας.

"Ήταν συναρπαστικό να στέκομαι στο εργαστήριό σου και να βλέπω μπροστά μου τα έργα – το μεγαλείο τους, με όλες αυτές τις συνωθούμενες λεπτομέρειες και τους τρομακτικούς κενούς χώρους. Νιώθω συνδεδεμένος με την ουσία τους. Νιώθω ότι προσεγγίζουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο γράφω στίχους – έντονα ξεσπάσματα της μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνίδιος ερωτισμός, μυστικιστική εικονογραφία· η σφυρηλάτηση παγωμένων αφηγημάτων που ίπτανται σαν όνειρα – στοιχειωμένα και παράξενα και αισιόδοξα."

Nick Cave
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ

H Bernaerts, μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Αμβέρσα η οποία ιδρύθηκε το 1974 και βρίσκεται στο ‘τρίγωνο των τεχνών’ της πόλης, ανάμεσα στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ήρθε σε επαφή με τον Στέφανο Ρόκο μέσω μιας ευτυχούς συγκυρίας. Ο Βέλγος μουσικός και καλλιτέχνης Stef Kamil Carlens προσκάλεσε τον Mon Bernaerts και την Emmy Bernaerts-Heylen, τους ιδρυτές της εταιρείας, να επισκεφτούν το ατελιέ του Ρόκου το 2014, και αμέσως προγραμματίστηκε μία ατομική έκθεση στη γκαλερί τους, με τον τίτλο “Revert To Disarray”, για το 2015.
Οι δύο έμποροι τέχνης από την Αμβέρσα ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν την τέχνη του Ρόκου εκτός Ελλάδος.
Η Bernaerts διοργανώνει πέντε μεγάλες δημοπρασίες τον χρόνο στη δευτερογενή αγορά έργων τέχνης, με έμφαση στις θεματολογίες: Έργα Παλαιότερων και Σύγχρονων Μεγάλων Ζωγράφων, Έργα Τέχνης, Σχέδιο και Έργα σε Χαρτί. Οι ειδικοί εκτιμητές τους αναζητούν τη σωστή τεχνική, την αυθεντικότητα και την αφηγηματικότητα σε κάθε έργο. Επιδιώκουν επίσης μία επισταμένη εξέταση του κάθε έργου.
Στην περίπτωση του Ρόκου, αυτή η εξέταση αποκαλύπτει μία αριστοτεχνική ανάμειξη μέσων (ακουαρέλας, γκουάς, ακρυλικών, μολυβιών, μελανιών) και μία εξαιρετικά οξυδερκή αίσθηση της λεπτομέρειας.
Η Bernaerts υποδέχεται με χαρά το βιβλίο ως έναν σιωπηλό μάρτυρα αυτής της όμορφης συλλογής που αποτελεί φόρο τιμής ενός καλλιτέχνη σε έναν άλλον, με έναν τρόπο που εκφράζει μεγάλο σεβασμό. Η οικογένεια υποστηρίζει με υπερηφάνεια τον καλλιτέχνη στην προσπάθειά του να προωθήσει διεθνώς το έργο του.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ