Απριλίου 26, 2018

Don’t judge a cover by its artist

Το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Don’t judge a cover by its artist, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου 2018.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι παραποίηση της γνωστής φράσης ‘don’t judge a book by its cover’ και αντλεί από τις ερμηνευτικές εκδοχές και συνδηλώσεις της λέξης cover στην αγγλική γλώσσα (‘εξώφυλλο΄, ‘καταφύγιο’, ‘κάλυμμα’, ‘ασφάλεια’). 

Η έκθεση εστιάζει στη διαλεκτική του εσωτερικού και εξωτερικού προστατευτικού χώρου (cover), ο οποίος αποτελεί έναν πραγματικό-υλικό και, ταυτόχρονα, φαντασιακό τόπο. Εκκινώντας εννοιολογικά ή -σε επίπεδο φόρμας και υλικού- από το περίβλημα ενός έντυπου τεκμήριου (π.χ βιβλίου), τα έργα εξερευνούν τους τρόπους λειτουργίας του προστατευτικού μέσου. Το cover αντιμετωπίζεται ενίοτε ως ένα πεδίο οικειότητας, εξάντλησης της φαντασίας και της ιδιωτικότητας. Άλλοτε ως ένα εφήμερο κρησφύγετο συναισθημάτων ή χώρος οργάνωσης σκέψης. Και αλλού λειτουργεί ως πορτραίτο του ίδιου του δημιουργού του. 

Η έκθεση συγκεντρώνει ως επί το πλείστον πρόσφατες δουλειές εικαστικών και εικονογράφων, ζωγραφικά, χαρακτικά και γλυπτικά έργα.

Συμμετέχουν: Chrisa Valsamaki Ino Varvariti Venia DimitrakopoulouΔρυοκολάπτης / Driokolaptis (Euripidis Papadopetrakis & Pantazis TseliosPhilippos Theodorides Irini Karayannopoulou Dimitrios Kasdaglis Christos Kotsinis Gabriel Pagonis Konstantinos Papamichalopoulos Stefanos RokosLefteris Eleftheriou Tapas Stratis Tavlaridis Aristea Charoniti

Επιμέλεια: Christina Dilari Ifigeneia Pap
Nορμανού 5, 105 55 Μοναστηράκι
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 12.00 – 21.00, Κυριακή 12.00 – 19.00

Είσοδος ελεύθερη

*Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του project The City Reads με το οποίο το T.A.F συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων 

"Το εκτιθέμενο έργο μου δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοτεχνηθεί η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Alain Supiot «To Πνεύμα της Φιλαδέλφειας – Η κοινωνική δικαιοσύνη αντιμέτωπη με την ολοκληρωτική αγορά» (τίτλος πρωτοτύπου «L’esprit de Philadelphie – La justice sociale face au marché total», εκδ. Seuil, 2010). Ο Alain Supiot, Καθηγητής στο Collège de France και μέλος του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών της Νάντης, είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος Γάλλος νομικός της εποχής μας, και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους στοχαστές στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών. «To Πνεύμα της Φιλαδέλφειας», το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που μεταφράζεται στα Ελληνικά, θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2018 από τις εκδόσεις της «Επιθεωρήσεως Εργατικού Δικαίου», του αρχαιότερου περιοδικού Εργατικού Δικαίου στη χώρα μας (έτος ιδρύσεως 1941) και εκ των παλαιότερων πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μας καλεί, ενώπιον της σημερινής χρεωκοπίας του ακροφιλελεύθερου δόγματος της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, να επανεύρουμε το πνεύμα της Διακήρυξης της Φιλαδέλφειας του 1944, με την οποία τέθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, χάριν της επανοικειοποίησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και προς διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Πηγή έμπνευσης του εικαστικού μου έργου αποτελεί μία φωτογραφία από το αρχείο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην οποία έχει απαθανατιστεί η στιγμή κατά την οποία ο τότε Διευθυντής της Δ.Ο.Ε. Edward J. Phelan θέτει την υπογραφή του επί της Διακηρύξεως της Φιλαδελφείας. Βρισκόμαστε ένα ακριβώς έτος πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νίκη των Συμμάχων επί του Ναζισμού έχει αρχίσει να διαγράφεται με ενάργεια, και η διεθνής κοινότητα κρίνει ότι έχει έρθει η ώρα να θεσπιστούν οι ελάχιστοι κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης που θα πρέπει εφεξής να ακολουθούνται οικουμενικά προκειμένου να απομακρυνθεί για πάντα η απειλή ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου." 

Στέφανος Ρόκος, Απρίλιος 2018 

http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/4299/DONT_JUDGE_A_COVER_BY_ITS_ARTIST____26_04_-_20_05_2018/